Nordlys over Søgne

Publisert

Redaksjonen ble kontaktet av Vidar Svendsen fra fotoklubben Sørlandsbilder søndag kveld. Han hadde tilfeldigvis vært innom nettsidene til Storm, og der var det meldt muligheter for nordlys så langt sør som København denne kvelden. N247 bestemte seg derfor for å ta en tur sammen med Svendsen for å se om det var mulig å fotografere nordlyset.


Først en liten historie om selve utflukten. Vi bestemte oss for å kjøre Repstadveien fra Vedderheia og et stykke innover for om mulig å unngå lysforurensningen fra gatelamper, boligområder og lignende. Vi måtte ha best mulig utsyn mot nord, så på kjøreturen vurderte vi flere mulige utsiktspunkter med utgangspunkt i kompasset i undertegnedes VW Touran. Vi fant til slutt et egnet sted på Årstøl med utsikt mot "nord".


Vi rasket med oss tre stativer og like mange speilreflekskameraer og forserte et hogstfelt fullt av kvist og en uhyggelig bratt bakke før vi var vel fremme. Stativer og kameraer ble montert i retning "nord", og vi satt oss til å vente på mørket.


Nå lurer kanskje noen på hvorfor vi skriver "nord" i anførselstegn. Saken er den at når mørket begynte å senke seg, oppdaget vi at det var lysere i "sørøst" enn i "vest". Siden solen normalt går ned i vest, og vi ikke hadde fått opplysninger som tydet på at jordkloden hadde veltet over på siden, skjønte vi at noe måtte være galt. Vi lastet ned en kompassapplikasjon på mobiltelefonen og fant til vår store forbauselse ut at det vi trodde var nord, tvert i mot var sørvest. Det er med andre ord liten grunn til å navigere etter kompasset i en VW Touran.


Nok om det. Vi pakket sammen utstyret og snublet oss ned til bilen igjen. Deretter tok vi noen bilder i nordlig retning (uten anførselstegn denne gang) fra Årstøl, men kunne ikke se noe nordlys verken med øynene eller på bildene. Samtidig var vi veldig plaget av lysforurensning fra Kristiansand der vi stod, så etter en stund satt vi oss i bilen igjen og kjørte ned til Tronstadvannet.


Ved Tronstadvannet sperrer noen store bergknatter for den verste lysforurensningen. Vi tok med oss kameraene, satte dem på stativ og pekte dem i nordlig retning. Vi kunne ikke se noe nordlys med det blotte øye, men allerede på første bilde så vi til vår store glede at vi hadde fått med oss nordlyset. Når vi betraktet de første bildene etter hverandre i serie kunne vi se hvordan nordlyset danset over himmelen.


Klokken hadde nå passert midnatt og det hadde blitt litt for mørkt når vi tok disse bildene, noe som dessverre går ut over den tekniske kvaliteten. Nå kan vi uansett ikke vente like spektakulære nordlysbilder så langt sør som fotografer nordpå kan skilte med, men vi følte begge at det lille utbyttet vi fikk fra turen var verdt alle strabasene.


Nordlysvarsel

Er du interessert i å ta nordlysbilder kan du følge med på Storms nordlysvarsel på

www.storm.no/nordlys/

. Du må ha utsikt mot nord når du tar bildene, og lukkertiden på kameraet bør være på mellom fem og tretti sekunder. Siden vi sjelden ser kraftig nordlys på sørlandet, må du normalt ha tretti sekunders lukkertid.


Selv om du ikke kan se nordlyset, kan kameraet fange nordlyset når lukkertiden er lang nok. For å få inn mest mulig lys er det en fordel å bruke høy ISO. Hvor høy ISO du kan bruke før det blir veldig mye støy på bildet avhenger av kameraet. På fullformatkameraer (kameraer med en bildebrikke som i størrelse tilsvarer en bilderute på de gamle 35 mm-kameraene) er det lavere pikseltetthet enn på "cropkameraer" (kameraer med mindre bildebrikke). Lavere pikseltetthet betyr mindre støy på høy ISO.


På samme måte vil kameraer med få megapiksler ha lavere pikseltetthet enn kameraer med mange megapiksler, når størrelsen på bildebrikken er den samme. Et moderne kamera med få megapiksler vil derfor gi mindre støy på høy ISO enn et kamera med mange megapiksler.


N247s fotograf hadde denne kvelden med seg et Canon EOS 5D MkII og et Nikon D700. Begge disse er fullformatkameraer, men Nikon-kameraet har bare 12 megapiksler, mens Canon-kameraet har 21,1 megapiksler. Det betyr at Nikon-kameraet vil gi mindre støy enn Canon-kameraet. Samtidig vil et kamera med mange megapiksler gi større muligheter for beskjæring av bildet i etterkant, fordi det er flere piksler "å ta av".


Slik tar du stjerne- og nordlysbilder

Nordlysbildene i denne artikkelen ble tatt etter at det ble mørkt. Som regel får du finere farger i bildene hvis de tas like etter solnedgang. Skal du ta stjernebilder vil du likevel få flere stjerner med på bildet hvis du venter til det er blitt helt mørkt. Du må bruke stativ når du tar bilder med lang lukkertid. Har du ikke stativ kan du legge kameraet på en fast overflate. Tar du med deg en tom bærepose kan du fylle denne med sand eller småstein når du kommer frem til stedet du skal fotografere, og legge kameraet oppå posen. Dette vil gi en stabil overflate. Når kameraet står på stativ eller lignende, må du skru av bildestabilisatoren på objektivet (dersom objektivet har dette).


Bruk fjernutløser når du tar bildene slik at det ikke oppstår bevegelsesuskarphet i bildet når du trykker på utløserknappen på kameraet. Har du ikke fjernutløser kan du bruke selvutløseren i kameraet slik at kameraet venter noen sekunder med å ta bildet etter at du har trykket på knappen.


Kameraet bør stå i manuell modus når du tar nattebilder. Sett kameraet til største blender (dette er det minste F-tallet). Stor blender betyr at du får inn mer lys. Sett en lang lukkertid, for eksempel 30 sekunder. Sent på kvelden vil kameraet ha vansker med å fokusere fordi det er lite kontrast. Sett derfor kameraet til manuell fokus og vri fokus til "uendelig" på objektivet før du tar bildene.


ISO regulerer lysømfintligheten til bildebrikken. Høyere ISO betyr høyere lysømfintlighet, noe som gjerne er nødvendig for å ta bilder sent på kvelden. Høy ISO betyr samtidig større fare for finkornet støy i bildene. De fleste moderne kameraer kan ta bilder på ISO 1600 eller 3200 før støyen blir alt for framtredende. Mange nyere fullformatkameraer klarer også ISO 6400 uten problemer.


Solen går ned i sørøst?
 
 
Still kameraet manuelt
Regn med at du må ta noen prøvebilder før alt stemmer. Blir bildene for mørke kan du øke lukkertiden, øke blenderen eller øke ISO. Det motsatte gjelder for bilder som er for lyse. Generelt er det viktigste at du bruker en så lav ISO som mulig og heller justerer blender og lukkertid, siden dette reduserer faren for bildestøy.
 
Timelapse
Jorden roterer raskere enn vi tror. Det betyr at stjerner kan bli "bevegelsesuskarpe" selv med en lukkertid på 15-20 sekunder. Dette gir samtidig muligheter for å lage en timelapse-video. Setter du kameraet på et stativ og setter det til å ta bilder en gang hvert hele eller halve minutt og setter disse sammen i en video etterpå, vil du få et imponerende resultat som viser hvordan kloden vår beveger seg i forhold til stjernehimmelen.
 
Husk at du må ta mange bilder. Når du setter bildene sammen i en video vil 30 bilder utgjøre et sekund med video. For å lage 30 sekunder med video må du derfor ta 900 bilder! Med en lukkertid på 15 sekunder må du regne med å bruke fire timer for å lage et halvt minutt med video.
Sist oppdatert 24.04.2014 klokken 13.50 av Endre Ottem
Utsikt fra Årstøl. Voldsom lysforurensning fra gatelamper og boligområder. (Canon EOS 5D Mk II med Canon EF 17-40 mm f/4. Kamerainnstillinger: 17 mm, f/4.0, 30 sekunder, ISO 3200). (Foto: Endre Ottem)
N247s fotograf monterer kameraer på stativ på Årstøl. (Foto: Vidar Svendsen)
Powered by Labrador CMS