Aktivisering av asylsøkere og flyktninger

Publisert
Innspill

KAN KOMMUNEN AKTIVISERE DISSE, SLIK AT DE FÅR EN MENINGSFYLT VENTETID? 

Flere av flyktningene/asylsøkere som er kommet til Søgne den siste tiden har ytret ønske om aktivisering da de kjeder seg.

Det skjønner jeg, det er vanskelig å gå ledig dersom man ønsker å yte noe.

Mange snakker om å få flyktninger/asylsøkere ut i arbeide så raskt som mulig, men hvor er arbeidet?

Vi har en arbeidsledighet som er dramatisk for mange kommuner og landets egne innbyggere, det er da nesten umulig å få asylsøkere ut i arbeide i behandlingsperioden og for å ikke snakke om etterpå.

Under forutsetning av at dette forslaget som her luftes, ikke stanses ved en eller annen lov som forbyr disse å yte noe igjen for husrom, mat, klær, lommepenger, tannhelsetjeneste, legetjeneste, etc, i ventetiden?

Har man sett på muligheten av at flere av disse kan yte en innsats i forbindelse med rydding av kratt/skog langs kommunale veier/turstier og friområder og flise dette opp.

Dersom dette er lovlig, kan dette komme kommunen til gode og være en måte å få aktivisert flere av asylsøkerne på i venteperioden.

Dette må selvsagt organiseres og det må være tilstrekkelig kvalifisert personell involvert.

Det forutsettes av at det følger økonomi med dette forslaget fra staten/eller ekstrabevilgning til kommunen, eller at drifterne av mottakene kan ordne dette i samråd med stat/kommune.

Dersom dette er noe som fungerer,  kan dette utvides til også å omfatte kulturlandskapet på flere av de gårdsbruk som nå er nedlagt i kommunen og få satt kulturlandskapet i hevd igjen, dette må selvsagt koordineres med eiere av brukene, landbrukskontoret og kulturetaten.

Vi har også registrert at det klages på rengjøring i flere mottak/ leirer av asylsøkere/flyktninger.

Derfor foreslås det at rengjøring og vasking, samt rydding av leirer/mottak utføres av asylsøkerne /flyktningene selv, under kyndig veiledning,  også dette for å aktivisere disse, samt få opp deres egenverdi.

Tanken er at de skal få muligheten til å yte noe igjen på en enkel måte som er nødvendig og viktig for selvbildet deres.

Dette er bare et par forslag og dersom dette lar seg lovlig gjennomføre ser vi på dette som et par  av flere tiltak.  

De kan da få muligheten til å yte noe igjen for den mulighet de har fått ved  å komme til et fritt land hvor de får tilgang til et av Europas beste velferdstilbud.

Vi må ikke glemme at de goder dette landet har i dag,  ikke har kommet av seg selv, Norske Kvinner og Menn har en god arbeidsmoral og landets velferdstilbud er bygd opp etter andre verdenskrig av en generasjon som ved nøysomhet og hardt arbeide bygde velferdsstaten til det den er i dag.

Så det er slettes ikke bare oljen fra Nordsjøen som har skapt det velferdstilbudet vi har i dag, det må vi ikke glemme!

Dette er viktig å kommunisere til våre nye landsmenn.

Enkelt fortalt bør vi gi disse muligheten til å være i samme situasjon som oss selv, nemlig enkelt sagt:

Gjør din plikt, og krev da din rett!

La oss hjelpe dem til dette, ved å aktivisere dem gjennom noen enkle tiltak som kan generere gevinst i form av ryddige kommunale veikanter, friområder/turstier og et åpnere kulturlandskap som kommer frem gjennom hjelp og innsats fra våre nye landsmenn, som ved en mulig innsats i ventetiden, viser at de ønsker å yte noe igjen for den vertskommunen som Søgne nå ser ut til å bli.

Jack Andersen
Søgne Høyre.


Jack Andersen (Søgne Høyre). (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS