- Når demokratiet settes på prøve

Publisert


Av Thorbjørn Overholt
Valgdagen den 6. Juni nærmer seg.  Folk skal si sin mening til kommunestyrerepresentantene om de er for eller mot sammenslåing. Kommunestyrerepresentantenes legitimitet er basert på folkets tillit og tilslutning. Den som ikke retter seg etter folkets valg har ikke lenger folkets tillit. Slik er demokratiet og slik bør det være. 
En folkeavstemning er rådgivende.  Beslutningene er lagt til våre folkevalgte organer. Men et flertalls råd fra folket er ikke et hvilket som helst råd. Når folket inviteres til å si sin mening så er det en erkjennelse av  at den sak det skal stemmes over  har en slik vidtrekkende  karakter at det er folket selv som de facto må bestemme.  En tilsidesettelse av folkets vilje basert på en formell tolkning (bare rådgivende), vil være et grunnleggende brudd både med demokratiske prinsipper  generelt og med norsk demokrati tradisjon spesielt.
Derfor blir en både trist og forbauset når flere av de 5 ordførerne som målbærer Stor Kristiansand( K5-alternativet) har store problemer med å akseptere folkeviljen gjennom en folkeavstemning. 
Nå var det vel riktignok slik at enkelte politikere ikke ønsket folkeavstemning, men det bør ikke forhindre dem fra å akseptere folkets vilje.
Det å bli folkevalgt og i neste omgang ikke godta folkeviljen er en krevende forklaringsprosess.
Sist oppdatert 28.05.2016 klokken 17:26 av Nicolai Prebensen
Thorbjørn Overholt. (Foto: Privat)
Powered by Labrador CMS