Dugnadsøya Flekkerøy skjelver: - Kan kanskje se langt etter rundt to millioner kroner i dugnadspenger på førsommeren

Publisert

Verden blør, Norge blør, og ingen personer på denne kloden kan i dag fortelle oss eksakt hva som egentlig skjer, og ikke minst hva vi går i vente utover våren, sommeren og kanskje enda lenger frem i tid. Og, her ute på Flekkerøy, som jo i grunnen bare er en bitte liten prikk på kartet i denne sammenheng, merker selvfølgelig de rundt 3.600 innbyggerne det på lik linje som alle andre. Og apropos kart og veldig lokalt; Ingen bydeler, sett bort fra vårt firkantede sentrum av Kristiansand, ser ut til kunne arrangere flere store samlinger utover mot sommeren..
Dugnads-folket skjelver, grunnlaget for barn- og ungdoms aktiviteter i de respektive lag/foreninger kan man kanskje bare se langt etter. Tusenvis av dugnadstimer må muligens legges på is i vårvarmen som preger Flekkerøy, og i store deler av landsdelen for tiden.
Veldig trist
- Nå handler jo dette først og fremst om å ta vare på liv og helse. På hverandre, fra minsten til den eldste borger, og så får alt komme det som må. Men når vi først står oppe i denne koronakrisen som herjer verden rundt, må vi jo gjøre det vi kan for at hverdagen skal kunne gå som normalt. Selv om det heller ikke er så veldig lett for mange og en hver. Vi leser jo daglig om alle arbeidsplassene som må stenge dørene, om permitteringer, om foreninger og lag som må avlyse sine arrangementer rundt om, og her ute på øya blir jo mange involverte dugnadsfolk rammet spesielt, sier Jan Egil Norheim. Han er Flekkerøy-gutt og bankmann som har hatt, og har en finger med i veldig mye av det som blir satt i gang av arrangementer.


På Høyfjellet
Lørdag traff vi han oppe på toppen av Høyfjellet, en av øyas fineste utsiktsposter. Han gjennomgikk også arrangementene som så langt var blitt avlyst. Ting som skal skje utover våren, og som etter all sannsynlighet også vil gå fløyten.
- Jeg mener bestemt at de forskjellige ting du skal nevne videre i teksten, ville innbrakt til sammen to millioner kroner i de forskjellige klubb- og foreningers kasse. Så høye dugnadsbeløp i løpet av tre-fire måneder har vi aldri snakket om her ute på øya før, sier Norheim.  
Evangeliesenterets drømmehelg: - Den ble avlyst fredag
Birger Nilsen, (bildet) bassisten i Flekkerøyguttene, og en dugnadsarbeider med hjertet for så mangt på øya, fikk fredag beskjeden han ikke ønsket, men som han likevel så ville komme; Den flotte helgen i april sammen med en like stor og fin flokk med mennesker fra Evangeliesenteret fra Østlandet. De har vært her i mange år, og sammen med sangguttene fra øya, står også de tre menighetene fra Flekkerøy kirke, Bedehuset og Misjonskirken med åpne armer for å ta i mot tidligere rusmisbrukere som har opplevde den andre siden av livet. Disse som varter opp med masse godt humør, vitnesbyrd, andakter og sang og spill. Det er øya-gutten Vidar Nilsen og hans glade medhjelpere som steller i stand haugevis av varm og kald mat. Flekkerøyhallen fylles opp alle tre dager til ende til de respektive arrangementene, som er en gledens helg også for øya-folk og de som måtte komme innefra.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Bildet er fra fjorårets arrangement i Evangeliesenterets regi på Flekkerøy. (Foto: Arild Hansen, arkiv).
- I hvert av de siste tre årene har vi samlet inn rundt 100.000 kroner som Evangeliesenteret kan ta med seg gjennom tunnelen på vei hjemover. Vel anbrakte kroner som vi vet går til viktige og fornuftige formål for driften deres. Synd at det ikke blir noe av i år, sier Nilsen.
….også andre arrangementer har blitt avlyst i de siste ukene  
De tre kafeene på øya er selvfølgelig stengt. I kirken, på Høyfjellet og på Historielaget. Eldretreffene som Flekkerøy Hjertelag arrangerer er også avlyst.
- Ja, det har vi gjort, og de to treffene som gjenstår i april og mai før vi tar sommerferie, blir det heller ikke noe av, sier Hjertelagets «far», Tore Nybro til N247.
4.000 kroner
De pleier å sitte igjen med rundt 4.000 kroner hver måned, penger som går til nye innkjøp av mat og gevinster.
Også den populære «Kompedagen» i slutten av hver måned på Bedehuset har stengt dørene. Denne dagen som samlet masser av folk, som enten spiser inne i salen, eller som henter for å ta maten med seg hjem.
Olabil-løpet ned bakken fra Høyfjellet i april, har satt bremsene på, Blå Kors Kvinneforenings basar, som gjerne ga et overskudd på 50.000 kroner ble avlyst i helgen, Misjonssambandets basar i Bedehuset, som gjerne ga et overskudd på 200.000 kroner, er avlyst, og det samme er konfirmantenes fasteaksjon (Kirkens Nødhjelp) som gir et overskudd på rundt 50.000 kroner. I år vil de gjøre en vri via digitale plattformer.
17. mai-komiteen: - Mye tyder på at vi ikke kan møtes denne dagen
Nasjonaldagen er en av de største «happeningene» i løpet av året. Med barnetog, skoletog og borgertog, med bøttevis av is, musikkorps og taler, og ikke minst er dette barnas store dag.
På Flekkerøy er det 7. trinn på Barneskolen som står for arrangementet, sammen med lag og foreninger som står for salget. N247 fikk følgende epost fra komiteens Eldbjørg Dahl like før helgen;
«Uansett hvordan vi skal feire nasjonaldagen vår, sammen i barnetog, skoletog, borgertog, alene hjemme med nærmeste familie eller i en sykeseng, håper vi at vi skal få oppleve denne gledens dag sammen med alle. Vi i 17.mai-komiteen hadde all planlegging helt i rute frem til COVID-19-virkeligheten traff oss 12. mars.
Programmet vårt var klart, men det var basert på en feiring hvor alle kunne være sammen. Mye tyder på at vi ikke kan møtes, gå i tog eller samles i og utenfor hallen i år. Jeg håper kommune eller stat kan formidle forventninger og felles retningslinjer for den store dagen. Vi er mange som jobber med planlegging og tilrettelegging, og en stor del av inntektene for flere lag og foreninger  baserer seg på dugnaden vi gjør for fellesskapet. Tradisjonen tro går også noe av overskuddet til 7. trinn sin klassetur.»
Samles igjen
Og Eldbjørg fortsetter;
«Vi skal samles igjen så snart vi får mer informasjon om hvordan vi kan markere nasjonaldagen i år. Vi har mye godt innhold på plass, og det ønsker vi å dele med alle. Mulig må vi feire dagen hver for oss, men vi ønsker å være med og berike dagen for så mange som mulig. Det kan være en løsning å bruke digitale kanaler til taler, filmsnutter og sang. Uansett; 17. mai 2020 skal vi flagge, synge og feire alt det rike og gode som binder oss sammen. Og, ikke minst for barna,» skriver Eldbjørg Dahl i sin epost.
Øy-gospel og Loppemarkedet: - Vi sitter på gjerdet og venter
Kanskje det største arrangementet når det handler om å trekke flest folk, er uten tvil «Øygospel». I fjor var det over 10.000 ungdommer i og rundt Flekkerøyhallen tre dager til ende, og ungdommen som står bak gjør en heroisk innsats. Arrangementet er ute i juni, og så langt sitter de og venter, som mange andre rundt omkring gjør, at dette virus-problemet skal løse seg.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Bildet er fra fjorårets Øy-gospel på Flekkerøy. (Foto: Nikolaisen Media).
- Vi ser jo at dette kan forsvinne for oss i år. Og det hadde vært utrolig kjedelig. Fjoråret var jo helt spesielt for tusener av tilreisende ungdom, med masse flotte artister, og vi vet at veldig mange har gledet seg til å komme tilbake til øya. Vi må jo som alle andre forholde oss til det som måtte komme av retningslinjer, sier Arlen Helland og Stian Askbo, to av de ivrige ungdommene bak dette fantastiske arrangementet.
Så langt har de booket en amerikansk artist, og hva som måtte skje utover i dagene og ukene, må de vente med. Her er det jo også snakk om en eventuell utreisetillatelse.
Rundt 230.000 kroner
Også øyas Musikkorps sitter på det samme gjerdet i håp om at floken skal løsne, og for at korpset skal få inn de nødvendige kronene som får hjulene til å trille riktig vei.
Det gøyale loppemarkedet samler massevis av gjester til Flekkerøyhallen. Her har øy-folk samlet sammen all slags lopper fra kjeller og loft, og i hallen bugner det av lopper av alle slag. Blir det ikke noe av i år, går korpset glipp av nærmere 100.000 kroner.
Også mai-kalenderen, som jo er blitt godt mottatt på øya, blir litt redusert i situasjonen alle har havnet i.
- Den skal vi nok få ut, men vi har jo merket litt at annonsekronene ikke sitter så løst som tidligere år, sier leder Karina Loka.
Sør Cup-sjefen: - Ikke noe Cup-show og ledertreff, kun det sportslige
I går uttalte Bjørg Marit Andersen, professor i hygiene og smittevern, og tidligere smitteoverlege ved Oslo Universitetssykehus til VG;
- Jeg har liten tro på at barnehager og skoler kan åpnes igjen etter påsken. Slik det er nå, tror jeg ikke det. Det er ingen grunn til å være mer liberal i tiltakene etter påske, da må det i så fall skje en skikkelig nedgang i antall nysmittede, nesten ned mot null. Ser man ingen nedgang i antall ny-smittede, så mener jeg det bør strammes inn ytterligere, kanskje innføre portforbud og liknende, sier Andersen til avisen.
Legger ikke ballen død
Fredag traff vi Espen Schou Nilsen, sjefen for årets gigantcup på Flekkerøy, på Lund og i Vennesla nettopp foran en port. Det er den som fører inn til Flekkerøyhallen. Sjøl bor han her ute på Lindhammeren, på vei inn til hallen, og han sier følgende lørdag ettermiddag;
- Vi legger ikke ballen død nå. Sett ut fra dagens situasjon er det jo mest sannsynlig at det ikke blir noen Sør Cup rundt St. Hans-tider. I år dropper vi det store Cup-showet på torvet, og det blir heller ikke noe ledertreff. Det blir kun fokus rundt det sportslige, og mer kan jeg ikke kommentere nå enn at de to ansatte i cupen, Geir Åge Olsen og Gustav Steimler har gått ut i femti prosents permisjon.
1. mai
Siste frist for påmelding er 1. mai. Det er også datoen som er satt for en avgjørelse om hva som skjer med årets Sør Cup, Cupen innbringer 3,3 millioner hvor 1.3 millioner blir igjen på Flekkerøy.
Sist oppdatert 28.03.2020 klokken 19:48 av Nicolai Prebensen
- Vi legger ikke ballen død nå. - Sett ut fra dagens situasjon er det jo mest sannsynlig at det ikke blir noen Sør Cup rundt St. Hans-tider, men avgjørelsen blir ikke tatt før 1. mai, sier Espen Schou Nilsen som leder arrangementet. (Foto: Arild Hansen)
Flekkerøy Skolekorps for full musikk langs Vragesløyfen, med masse feststemte øy-borere. Nå blir det kanskje ikke slik under årets 17. mai-feiring. (Foto: Martin Berge)
Powered by Labrador CMS