- Fisket har vært helt eventyrlig

Publisert

- Når tobisfisket er godt og prisene likedan, kan jeg ikke si annet enn at årets fiske har vært eventyrlig. Kvotene ble over doblet fra i fjor, og i min og medeier Carl Aamodts tid har vi nok aldri opplevd maken.


Dette sier skipper Bastian Salthaug om årets fiske som varte fra 15. april til  23. juni.
Søgne-tråleren «Sille Marie» leverte hele 8.900 tonn tobis, hovedsaklig i Egersund, til en verdi av over 30 millioner kroner.
- Når kvotene blir store og prisene er høye blir det slik, men fisken kommer ikke opp av seg selv, understreker han og berømmer begge besetningene på tråleren.
- Vi er to stabile mannskaper som gir hundre prosent hver dag, året rundt. Det er en god miks av lang erfaring og unge fiskere ombord som alle står på. Vi var jo livredde for at koronaviruset skulle stoppe hele tobis-sesongen, men med strenge smitteverntiltak ved landing av fangstene har dette gått veldig greit. I tillegg lever vi jo svært isolert, og det er vel tilnærmet umulig å få smitte fra andre trålere. Havet er stort, sier Salthaug lattermildt.
Han forteller videre at det er svært lite bi-fiske når jakten på tobis er i gang.
Enorme stimer
- Den lever på sandbunn og opererer i enorme stimer. Annen fisk ville nok ikke trives inne i en slik stim. Det ville nok føles som å være inne i en tornado. Fisken brukes i all hovedsak til olje- og fôrproduksjon til lakseoppdrett, sier han videre.
Havforskningsinstituttet skriver om tobis:  Den holder til på sandbunn. Her tilbringer den en stor del av sin tid i nedgravd tilstand. Om vinteren går den i dvale. Om sommeren, når den ellers er aktiv, tilbringer den døgnets mørke timer og mørke overskyete dager på denne måten. Den slanke torpedoformete kroppen gjør tobisen særdeles godt egnet til å grave seg ned, og som en ytterligere tilpasning er spissen av underkjeven formet som en liten "bulb" (som på båter) som rager litt frem foran overkjeven. Den virker som et borehode. 
Artikkelen fortsetter under bildet.
«Sille Marie» på Høllebrygga julen 2018. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv).
Nå som «Sille Marie» har avsluttet tobisfisket er et nytt eventyr i gang.

- Nå tråler vi etter øyepål- og kolmule, fortsetter Salthaug.

Små torskefisker
I følge Havforskningsinstituttet er dette to små torskefisker som lever av krill og kreps og blir spist av større fisk. De er et viktig bindeledd i næringskjeden.
- I tillegg til tobisfisket er dette også et fascinerende fiske. Vi kan juble over godt fiske ti dager i strekk for plutselig å ha en helt svart dag. Da er alt det positive glemt, ler Salthaug, som for tiden er hjemme på Hølleheia i friperioden. 
(Bildet viser voksen tobis. (Foto: Leif Nøttestad / Havforskningsinstituttet)).
Hølleheia
- Jeg har ei uke til i Søgne, men i forhold til forrige gang jeg var hjemme, er jeg ikke særlig imponert over været denne gangen. Her opp på Hølleheia blåser det alle veier og bråker noe forferdelig. Jeg tror «Sille Marie» og flere av trålerne nok opplever det samme været nå og har avventet trålingen. De ligger nok og bakker på været i dag, avslutter han.
Sist oppdatert 06.07.2020 klokken 20:34 av Nicolai Prebensen
Bastian Salthaug på broa til "Sille Marie"" julen 2018. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Powered by Labrador CMS