Ny boligsalgs-rapport

Publisert

- De nye boligsalgsrapportene vil bidra til å forhindre at det oppstår konflikter mellom huskjøper og husselger. Vel så viktig er det at når nye hus bygges og eksisterende bolig rehabiliteres, så må alt som gjøres dokumenteres om at det er blitt utført av kvalifisert fagpersonell, og alt som gjøres må dokumenteres nøye med både med bilder og tekst. Dette for at best mulig tilstandsgrad skal kunne settes. Det sier taksingeniør Finn Stedjan.
Altfor ofte handler konflikter mellom huskjøper og husselger i tvist, en del tas også videre til rettsapparatet. Felles for mange av sakene er at kjøperen av en bolig ofte mener at selgeren har latt være å gi en god nok informasjon om boligens tilstand når kjøperen oppdager feil, mangler og skader på boligen.
Det ledet til at Eiendom Norge henvendte seg til taktsorganisasjonene for å bidra til å få ned konfliktnivået. I salg og omsetning av eiendom er det altfor mange konflikter som havner i retten og opptar tid der, og som kunne vært unngått dersom bedre informasjon var blitt gitt. 
Det ble inngått en avtale mellom Eiendom Norge og begge takstorganisasjonene om å utvikle en ny boligsalgsrapport basert på en ny standard, NS 3600.
Gir økt trygghet
Den sier mye om hvordan boligene skal kontrolleres og hvordan disse skal rapporteres. De nye rapportene er mye mer symptombaserte enn de gamle rapportene som ofte var basert på den enkelte takstmanns skjønn i de vurderingene som ble gjort. Den nye rapporten vil begynne å gjelde for fullt fra og med 1. mars, men ble gjort tilgjengelige allerede fra 1. januar.

- Dette vil sikre at kjøper i større og bedre grad vil forstå hva han eller hun kjøper. Den nye rapporten vil gi en mye bedre dokumentasjon om boligens tilstand. Det som ofte har ledet til konflikt, er bygningstekniske forhold. Våtrom er ofte en gjenganger som gjør at noen føler seg lurt eller ikke fått de opplysningene de har ment de skulle ha hatt, sier Stedjan til N247.no.

- Om man skal kjøpe bolig, må man gå nøye gjennom dokumentasjonen på boligen som man får fra blant annet eiendomsmegleren. Som kjøper bør man etterspørre en bygningsteknisk gjennomgang og boligsalgsrapport før man gjør et av de største valgene i livet rent økonomisk, legger han til.

Når de nye boligsalgsrapportene begynner å gjelde, skal man blant annet kontrollere dokumentasjon på utførelse. Det skal fremlegges dokumentasjon, og eier vil få et langt større dokumentasjonskrav enn hva som har vært gjeldende til nå. Godkjente tegninger og ferdigattester skal legges frem for takstmannen før befaringen gjennomføres.
Tekst og bilder
- Hva må en boligeier huske på og hva må han eller hun legge frem av dokumentasjon dersom man vil bygge om hjemme, pusse opp kjøkkenet eller badet?

- Skal man pusse opp eller rehabilitere, må man skaffe god og riktig dokumentasjon på at arbeidene er blitt fagmessig utført. Bruker man et firma til å gjøre jobben, ser det som regel fint ut. Men som takstmenn har vi oppdaget mange og til tider store feil og skader, gjerne etter at det er gått en tid. Det er først da symptomer på fukt- og kondensskader som ikke skulle være der, synliggjøres. Dette avdekkes ofte når utførelsen viser seg å være feil

Det er gjerne på de vanskelige rommene som bad og vaskerom at de store feilene kan avdekke seg, hvor et lite symptom kan få store konsekvenser.
Med det nye rapportene bør den som utfører byggingen eller oppussingen dokumentere alt, fra man går i gang, og gjennom hele prosessen inntil man er ferdig. En slik dokumentasjon må inneholde tekst beskrivelse om hva som er blitt gjort, og det vil være en klar fordel om det blir tatt bilder av alt som gjøres underveis. Når den dagen kommer at boligen skal selges, vil man ha solid dokumentasjon å fremlegge for takstmannen som da kan se at alt er blitt fagmessig utført.
Ansvarlig i fem år
- Vil dette medføre at det blir vanskelig for eier av bolig å utføre en rehabilitering selv?

- Skal man gjøre noe selv, bør alt dokumenteres, gjerne med bilder. Det vi som takstmenn etterspør er dokumentasjon på at arbeidene er blitt fagmessig utført. Er man ikke fagmann selv i utdannelse og yrke, bør alle arbeider som utføres som egeninnsats tas bilder av.

Det som også er nytt med de nye rapportene, er at det skal tas hull i konstruksjonene i blant annet innforede kjellervegg dersom denne er under bakken, og det skal tas fra tilstøtende rom til våtrom. Dette i hovedsak for å sjekke oppbygging av konstruksjoner, samt å kunne måle fuktighet inne i disse veggkonstruksjonene.
Veritasgodkjenning
De nye rapportene er blitt mye mer omfattende enn de forrige. Innledningsvis vil det fremkomme et rapportsammendrag, og alle rom i boligen vil få en egen tilstandsgrad. Er tilstandsgraden 0, er alt OK. Karakteren 1 er mindre eller moderate avvik. Karakteren 2 er vesentlige avvik, og karakteren 3 er store eller alvorlige avvik.

- Alle avvik blir i den nye rapporten beskrevet, samt at det vil fremkomme en beskrivelse på hva som må gjøres for å bringe forholdene i orden, og hva det vil koste. De nye rapportene vil gi bedre og mer informasjon, og bidra til at kjøper av en bolig kan ta hensyn til avvikene når man skal inngi bud på boligen, sier takstingeniør Finn Stedjan.

Elektro skal sjekkes i større grad enn før, samme når det gjelder rømningsveier og forebyggende i forhold til brann.

Alle takstmenn som nå skal utføre en boligsalgsrapport, må ha i henhold til avtalen med Eiendom Norge ha en Veritas-godkjenning/sertifisering for å kunne gjøre rapporten. Så langt er det cirka 700 takstmenn i Norge som har denne godkjenningen.

Nytt er det også at alle tilleggsbygninger som boder, garasjer osv skal kontrolleres.

- Hva vil det koste å få utarbeidet en boligtakstrapport med det nye regimet?

- For en normal bolig vil det koste fra en 10-12.000 kroner noe, mer om boligen er større. 
Sist oppdatert 19.02.2015 klokken 00.57 av Nicolai Prebensen
Taksingeniør Finn Stedjan. (Foto: Ivar Eidsaa)
Powered by Labrador CMS