Totalforbud mot vannscooterkjøring i Søgneskjærgården

Publisert

Agder politidistrikt sendte fredag ettermiddag ut pressemelding vedrørende vannscooterkjøring og håndhevelse av regelverket. Hele pressemeldingen leser du nederst i saken.


Regelverket betyr i praksis et totalforbud mot vannscooterkjøring i Søgneskjærgården.
- Etter regelverket og vernekartet for skjærgården i Søgne ser dette temmelig låst ut, sier fagleder miljøvern og landbruk Steinar Sunde til N247 fredag ettermiddag.
- Jeg har ikke sjekket kartet ned til minste detalj, men regelverket er slik at det er tillatt med transportkjøring gjennom forbudssonene for å komme seg fra land og ut til områder utenfor forbudssonene. Denne regelen har også flere begrensninger som blant annet at kjøringen skal foregå 400 meter fra land. Slik transportkjøring skal primært skje langs farled. Når jeg studerer kartet over vernesoner og forbudssoner ser det ut til at det er umulig å kjøre en vannscooter lovlig gjennom forbudssonen og ut i tillatt farvann, sier Sunde videre.
- Kartet viser en sammenhengende vernesone fra Kristiansand til Mandal. Det er strengt forbudt å kjøre vannscooter i vernesonen så det betyr at scooteren må fraktes ut i et annet fartøy, sier faglederen.
Ikke lagt til rette i Søgne
- I forskriftene er det gitt åpning for at kommunene kan legge til rette for vannscooterkjøring i et bestemt område, men dette har vi til nå ikke gjort, sier han.
Miriam Stausland, som er koordinator for sjøtjenesten i Agder politidistrikt, sier i en kommentar til N247 at de er satt til å håndheve regelverket. 
- Politiet er kjent med at salget av vannscootere har økt kraftig de siste årene. Vi vil derfor oppfordre publikum som kjøper eller anvender vannscootere til å sette seg ordentlig inn i forskriften om bruk av vannscooter, sier hun.
Fire politibåter - Fire politibåter skal bemannes og håndheve gjeldende regelverk på sjøen gjennom hele sommeren, sier Stausland som sier at politiet vil ha fire områder hvor de vil ha et ekstra fokus.
- Promille, høy fart, manglende lanterneføring i mørket og uaktsom kjøring er forhold som også innbefatter bruk av vannscooter. Det er verdt å minne om at det ved bruk av vannscooter gjelder de samme regler som ved bruk av fritidsbåter. Det stilles blant annet krav til sikkerhetsutstyr og båtførerbevis sier Stausland, som understreker at det er forbudt å kjøre vannscooter i de mange verneområdene som finnes langs sørlandskysten, sier hun til politiet.no.
- Prøve å finne en løsning
- Dette var jeg ikke klar over. Men hvis det er slik må vi jo prøve å finne en eller en annen løsning. Denne problemstillingen har aldri vært et politisk tema, men vi må kikke litt nærmere på om det er mulig å få noe til, sier Tom Løchen (H) i en kommentar til N247. 
Venstres Arild Berge var heller ikke negativ til å prøve å legge til rette for vannscooterkjøring i Søgneskjærgården da N247 kontaktet ham fredag ettermiddag.
Pressemeldingen:
Agder politidistrikt
Håndheving av vannscooterkjøring
"Politiet og Statens naturoppsyn (SNO) er satt til å håndheve reglene for vannscooterkjøring. Brudd på bestemmelsene kan medføre anmeldelse.

Fra 1. juli 2013 ble det tillatt å bruke vannscooter i sjø og innlandsvann. Det er likevel gitt klare begrensninger for bruken. Både forsettlig og uaktsom overtredelse av bestemmelsene er straffbart.

Det er den enkelte fører som til enhver tid har ansvar for å holde seg orientert om reglene som gjelder på det aktuelle stedet. Eksempelvis har fører av en vannscooter ikke lov til å kjøre inn til en holme for å ta seg en hvil, eller ta seg en tur med vannscooteren for å besøke hyttenaboen.

- Politiet er kjent med at salget av vannscootere har økt kraftig de siste årene. Vi vil derfor oppfordre publikum som kjøper eller anvender vannscootere til å sette seg ordentlig inn i forskriften om bruk av vannscooter, sier Miriam Stausland, koordinator for sjøtjenesten i Agder politidistrikt.

 I sommer vil politiet være godt synlig på sjøen i skjærgården på Sørlandet.
- Fire politibåter skal bemannes og håndheve gjeldende regelverk på sjøen gjennom hele sommeren, sier Stausland som sier politiet vil ha fire områder hvor de vil ha et ekstra fokus.

- Promille, høy fart, manglende lanterneføring i mørket og uaktsom kjøring er forhold som også innbefatter bruk av vannscooter. Det er verdt å minne om at ved bruk av vannscooter gjelder de samme regler som ved bruk av fritidsbåter. Det stilles blant annet krav til sikkerhetsutstyr og båtførerbevis, sier Stausland, som understreker at det er forbudt å kjøre vannscooter i de mange verneområdene som finnes langs sørlandskysten.

Maks fem knop
I forskriften om bruk av vannscooter står det at det er tillatt å kjøre vannscooter hvis man holder 400 meter avstand fra land på sjøen, og 500 meter fra land i vassdrag, herunder innsjøer. Det er også tillatt å kjøre sakte i farleder korteste vei (transportetappe) gjennom forbudsbeltene for å komme ut til områder der kjøring er lovlig (maks 5 knop).

Transportetappe er imidlertid ikke tillatt i elvestrekninger og innenfor badebøyer i oppmerket badeområde".

Sist oppdatert 26.05.2015 klokken 09.24 av Endre Ottem
Miriam Stausland (t.v.) er koordinator for sjøtjenesten i Agder politidistrikt og oppfordrer alle som har eller har tenkt å kjøpe vannscooter å sette seg grundig inn i forskriftene for kjøring med denne type farkost. (Foto: Arkiv, Jon Aamodt)
Powered by Labrador CMS