Hva skjedde egentlig

Publisert

De borgerlige partiene i Søgne skylder på hverandre etter forhandlingsbruddet.
Med henholdsvis seks, fem og tre representanter og dermed flertall i det nye kommunestyret lå alt til rette for et fortsatt borgerlig samarbeid de neste fire årene mellom Høyre, FrP og KrF i Søgne. Slik gikk det imidlertid ikke og Arbeiderpartiet troner på toppen med ordfører og andre sentrale verv.
Hva skjedde i den borgerlige leiren? Ble kampen om posisjoner viktigere enn det politiske innholdet?
"Frp og KrF ønsket altså begge posisjonen som ordfører, men klarte ikke å bli enige om denne stillingen", skriver KrF's Torfinn Kleivset i en pressemelding 21. september om begrunnelsen for bruddet.
FrP
- Vi har ikke fått flere utvalg som følge av det brede politiske samarbeidet i det nye kommunestyret, men når vi får en invitasjon til et ultimatum fra KrF om ordførersetet blir ikke tonen god, sier Christian Eikeland (FrP) til N247 tirsdag. Han ser ut til å få ledervervet i Tjenesteutvalget den kommende perioden, i tillegg til at partiet får Egel Terkelsen i varaordførerstolen.
Resultatet av den borgerlige sprekken blir da at FrP sitter igjen med det samme som ble tilbudt fra Høyre. Høyre og KrF står ribbet tilbake, og forhandlingsvinner er Arbeiderpartiet som overtar KrF's ordførerkrav og en av Høyres utvalgslederposisjoner.
Med Arbeiderpartiets Astrid Hilde i ordførerstolen, Paul Lunde som leder av Plan- og miljøutvalget og FrP's Christian Eikeland i førersetet i Tjenesteutvalget, gjenstår et administrasjonsutvalg som Venstres «Grand old man» Arild Berge fikk tilsagn om mandag kveld.
Hjelp oss. Se nøye på denne illustrasjonen:
(Illustrasjon: Endre Ottem).

Vi bruker gjerne farger når vi snakker om politiske konstellasjoner. «Den blå blå» eller den «rødgrønne» regjeringen. Vår illustratør har forklart fargen på Søgnes nye «regjering» slik:
"Jeg har tatt primærfargene fra logoen til hvert enkelt parti og blandet dem sammen. Fargekodene er hentet fra designmanualen til partiet. 
 
Forholdet mellom hver farge tilsvarer den relative fordelingen av mandater som partiene har i det nye kommunestyret. (OBS: Høyre og KrF er ikke tatt med, selv om de har mandater). Ap og FrPs farger utgjør derfor en langt større del (drøyt 68%) av fargemiksen enn de øvrige partiene.
 
I tilfeller hvor et parti har angitt to primærfarger i logoen (slik Sp og SV har) har begge fargene blitt med. I disse tilfellene har fargene fått samme forhold i "miksen” som de har i logoen (f.eks. har SV fått to like deler rødt og grønt, mens senterpartiet har 25% av den lyse grønnfargen og 75% av den mørke).
 
FrP er et blått parti, men oppgir en rødfarge som primærfarge i designmanualen sin. 
 
I praksis består resultatet bare av ulike grader av grønt og rødt (Venstre har like mye blått og grønt i sin logo, men for meg fremstår den som mer grønn enn blå)".

Men hva skal vi kalle denne fargen, eller koalisjonen - forslag noen?

Sist oppdatert 19.09.2016 klokken 16:32 av Endre Ottem
KrFs Torfinn Kleivset hilser på Arbeiderpartiets forhandlingsleder Tor Ståle Stålesen under forhandlingene onsdag i forrige uke. (Foto: Nicolai Prebensen)
Høyre trakk ordførervervet men FrP og KrF kom ikke til enighet om hvem som skulle ha det vervet. F.v. Sigrun Sæther , Janette Kleivset , Roar Tufteland og Tofrinn Kleivset fra KrF. På høyre side Bernt Ludvig Daland, Christian Eikeland og Egel Terkelsen fra FrP. (Foto: Arkiv: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS