Innstiller bedrifter uten lærlingkontrakter

Publisert

På tross av at kommunestyret i Søgne desember 2015 vedtok å be administrasjonen om å vekte bedrifter med lærlingkontrakter til kontraktene ved utlysning av større anbud, klarer ikke kommunen å følge dette opp. Administrasjonen har fulgt vedtaket og i en større anbudsrunde tidligere i år søkte kommunen flere håndverkstjenester og i punkt fem i kontraktsvilkårene står det: 
"Det er også krav til lærlingordning".
Når anbudsrunden er over og kommunen skal innstille selskaper til å utføre arbeidet, ser det ut til at vedtaket er glemt. Anbudet gjelder en rammeavtale med Søgne kommune i to pluss to år.
Uten lærlingkontrakt
I innstillingen blir fire selskaper tilbudt rammeavtale. Tre med lærlingavtaler, ett uten. Selskapet uten lærlingkontrakt er registrert som opplæringsbedrift og det Kristiansands-registrerte selskapet har etter det N247 kjenner til ingen lærlingkontrakt. Selskapet skal i følge sikre kilder heller ikke ha hatt mer noen få lærlingkontrakter siden oppstart på slutten av 80-tallet. Denne rammeavtalen har en verdi på 1 770 000 kroner, eksklusive merverdiavgift.
Ordfører Astrid Hilde sier til N247 at hvis dette er tilfelle må de skaffe seg en lærling innen kontrakten løper ut. 
- Forutsetter kontrakter
- Det er beklagelig hvis dette firmaet ikke har en lærling nå. Vi forutsetter at innleide selskaper som jobber for oss har en ordning, men dette er et lite firma og har nok ikke løpende kontrakter. Jeg tar det som en selvfølge at de nylig har hatt eller tenker å skrive kontrakt snarest, sier hun. 
- I dette tilfellet er det mulig vi er tatt litt på sengen. Vi har et dokument som sier at firmaet benytter seg av en lærling i samarbeid med et annet selskap, og vi har nok tatt dette for å være en kontrakt, fortsetter hun.
N247 har vært i kontakt med flere håndverksbedrifter i Søgne og alle er enige i at dette er uheldig. 

- Kan ikke være kommunens intensjon
- Hvis det skal være slik at en bedrift inngår en avtale med andre firmaer innenfor samme bransje og har en felles lærling og i offentlige anbud oppgir at de benytter seg av lærlinger uten å skrive at de ikke har kontrakter eller har tenkt å ha, blir dette helt galt. Det kan ikke være dette som er kommunens intensjon, sier innehaveren av en håndverksbedrift i Søgne. Han får støtte av andre.
- Er dette en kjent måte å få jobber i det offentlige på uten å ha lærlinger når dette kreves?

- Jeg har hørt om det, sier han.
- Ferskvare
- Det er enkelt å kontrollere om en bedrift har skrevet lærlingkontrakter. Vi sender et brev til hver enkelt bedrift som har lærlinger hver høst. I brevet er det dokumentert at bedriften har skrevet kontrakt og dette kan legges ved i alle offentlige anbud, sier seksjonssjef Kai Tore Flottorp i utdanningsavdelingen i Vest-Agder fylkeskommune.
- I fylkeskommunen jobber vi nå med å gå enda lengre når vi skal hente anbud. Ikke bare vil vi at leverandøren skal være en lærlingbedrift, vi vil aller helst at lærlingen skal være med på de jobbene vi tilbyr, fortsetter han.
- Dette forslaget er under arbeid. Når det blir realisert er jeg ikke helt sikker på, sier han.
Tar opp saken etter at N247 avdekket avvikene
- Onsdag vil jeg be formannskapet om at vi får fremlagt en liste over rammeavtaler i kommunen. Reglene om offentlige anskaffelser er kompliserte og vi må sørge for at vi er gode på alle kommunens innkjøpsprosesser, sier ordfører Hilde videre.

- Ved å se på mulige bedringer av rutiner, blant annet for avrop på rammeavtaler, kan vi kanskje unngå fremtidige tvister og søksmål.

- Videre er det meget viktig at vi politikere får tilbakemelding på at de politiske føringer om vekting i anbudsprosessen, blant annet vilkåret om å ha lærlinger og om å gjøre klimavennlige innkjøp, følges opp i henhold til de politiske vedtak som er fattet om dette. Senest i forbindelse med budsjettvedtaket i fjor, sier hun.

Powered by Labrador CMS