Nytt nødnett endrer utrykningsrutinene

Publisert

Etter at det nye nødnettet ble satt i drift har utrykningsrutinene i Kristiansandsregionen Brann og Redning IKS (KBR) endret seg vesentlig. Nå er det ikke brannstasjonens plassering som er tellende for hvilke enheter som rykker ut ved brann eller ulykker. Etter at det nye nødnettet ble satt i full drift er det den faktiske responstiden som gjelder, sier beredskapslederen i KBR Vidar Ekse.


- Med det nye nødnettet har vi til enhver tid oversikt over hvor de forskjellige enhetene befinner seg. De enhetene som er nærmest et åsted og er markert som ledige blir sendt til hendelsesstedet, uavhengig av hvilken stasjon enheten tilhører, sier han.
Responstid
- På grunn av at KBR Søgne og Songdalens mannskaper, med unntak av brannmester og underbrannmester ikke har stående vakt er responstiden fra brannstasjonen i Kristiansand den samme til Brennåsen i Songdalen som KBR Søgne og Songdalens mannskaper. I Søgne er mannskapene i vanlige jobber og må møte opp på stasjonen på Salemsveien før de kan rykke ut i utrykningskjøretøyene. Det er derfor publikum de siste månedene har sett at det er KBR Kristiansands mannskaper som er observert i Songdalen og ikke det lokale brannvesen ved hendelser i bygda, sier beredskapslederen videre.
Førsteresponder
- Derimot vil den nye førsteresponderbilen i Søgne rykke ut til hendelser hvor den kan gjøre nytte for seg, fortsetter Ekse.
- Ved bilbranner, og andre hendelser hvor det kan avverges større skader ved rask respons vil denne enheten rykke som førstebil og de nærmeste ledige enhetene, basert på responstid vil følge på. Ved større branner er ikke kapasiteten til Søgnes førsteresponder stor nok og oppstår det en husbrann i Songdalen vil mannskaper fra Kristiansand rykke ut med mindre enheter fra Søgne og Songdalen er nærmere og operative.
Taper inntekter?
- Vil dette føre til tapte inntekter for de frivillige mannskapene i KBR Søgne og Songdalen. De får betalt for å respondere på alarmer?
- Ikke nødvendigvis. Skulle det oppstå en situasjon inne i Mandalsdistriktet hvor responstiden fra Søgne er kortere enn fra stasjonen i Mandal vil vi sende ut Søgnemannskapene. Denne forandringen er gjort for å tilby publikum et enda bedre tilbud og hurtighet enn da enhetene rykket ut i sine spesifikke kommuner, sier Ekse.
- Alltid den nærmeste
- Det nye nødnettet gir oss full kontroll på enhetene til enhver tid, og skulle et av kjøretøyene til KBR Søgne og Songdalen befinne seg i Kristiansand og den enheten er nærmest en hendelse, sender vi den bilen, avslutter beredskapssjef Vidar Ekse.
N247 har kontaktet brannmester Enok Enoksen i KBR Søgne og Songdalen. Han har ingen kommentarer til saken og henviser til ledelsen i KBR.
Sist oppdatert 29.01.2015 klokken 15.23 av Nicolai Prebensen
Responstiden styrer nå alle utrykninger i KBRs distrikt. Det betyr at brannvesenet i Søgne og Songdalen kan få færre utrykninger. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS